De Tamashii Horsemanship filosofie

De naam ‘Tamashii’ komt uit het Japans. Horsemanship duidt op een connectie en ‘relation-ship’ tussen het paard (‘horse’) en de mens (‘man’) maar ook tot de ‘ziel’, waar ‘Tamashii’ voor staat.
M’n doel is om paard en mens te begeleiden om zo een diepe lange-termijnrelatie op te bouwen tussen beiden. Passie voor paarden is m’n drijfveer en ik haal voldoening uit het zien dat mensen hun obstakels overwinnen, doelen kunnen bereiken (Wat voor de ene een klein doel is, is voor de andere een groot doel…) en dat ze dit zelf ondervinden en als het ware aan de lijve ondervinden dat ze evolueren. 
Ik zorg ervoor dat dit kan op een veilige manier, waar tevens de relatie met het paard primeert en toch met een maximum van plezier ook voor beiden! Zo kunnen paard en ruiter evolueren naar een harmonisch geheel. 
Ik wordt geholpen door mijn ervaring in de gevechtskunst, die ik wens over te dragen in de rij-kunst.

In beide kunsten gaat het nl. om de zoektocht naar harmonie/evenwicht tussen energie, lichaam en geest (het mentale). 
Gewapend met strategieën, technieken & filosofie uit de horsemanship van meesters zoals Buck Brannaman, Pat Parelli, Martin Black… Ook uit de academische rijkunst heb ik de belangrijkste aspecten meegenomen dat gelden voor paard en mens, met het oogpunt op hoe belangrijk het is om een correct getraind lichaam te hebben voor de gezondheid. Naar grootmeester Brent Branderup & ook Marius Schneider. 
Deze ideale mix van Academische Dressuur en Natural Horsemanship werd gedoopt onder de naam “Balanced Horsemanship”.
“Op een traditionele manier gebracht maar in een modern jasje”. Altijd boeiend & boordenvol inspiratie, zo is het voor één ieder een aangename ervaring.

Marijke’s Tamashii Horsemanship missie & visie

Ik ben sinds jongs af aan geïntrigeerd en gepassioneerd door paarden, door hun atletische aspect, maar vooral ook hun manier van leven en communiceren onderling. Het blijft me telkens weer diep binnenin aanwakkeren als ik voel en zie hoe doorgrond en toch subtiel en duidelijk die connectie kan zijn en hoe m’n op een ethologische wijze zijn opleiding en capaciteiten kan ontwikkelen.

Mijn grote missie is om meer en meer mensen op een meer ethische manier te doen omgaan en rijden met hun paarden, zodat het meer gezond performant, veilig en plezierig is voor u en uw paard.

Ethologie zou tot de basis moeten behoren van elke ruiter en in elke discipline en op elk niveau.
De waarde zit er in dat ik mijn verbind om volgende sleutelwoorden aan elk van mijn studenten over te brengen:
– Ontspanning en plezier
– Veiligheid
– Betrokkenheid en inzet
– Altijd positief en met de glimlach doorzettend
– Empathie
– Zonder oordeel en zorgzaam
– Met hart, ziel en passie